ملت ایران: از متهم کردن افخمی برای تبدیلشدن به «امیر قادری» و اینکه دوربین صداوسیما را با دوربین شخصی خود اشتباه گرفته و منویات خودش را به خورد مخاطب میدهد تا نظراتی که در آن دور جدید برنامه «هفت» را «عروسی بصری کارگردان فیلم عروس» عنوان کرده و از افخمی به عنوان دن کیشوت سینما که با خرق عادت در ساخت یک برنامه تلویزیونی هزاران دشمن پاپاراتزی در مقابل خودش تراشیده است، یادشده است.
اما همانطور که مشخص است نگارندگان این نظرات(اگرچه نظراتشان خالی از نکات مفید نیست) به طور مشخص با غرضورزی یا جانبداری صرف با این برنامه برخورد کردهاند یا از این سمت بام افتادهاند یا از آن سمت غش کردهاند اما چیزی که میتوان درباره دور جدید برنامه «هفت» گفت این است که اثرانگشت بهروز افخمی به عنوان یک کارگردان شناختهشده عرصه سینما این بار در قالب یک برنامه تلویزیونی خودنمایی میکند.
شفافیت، جسارت، بیپردگی، صداقت و نوع روایت در این برنامه همه از نوع بهروز افخمی است. در گفتوگو با فریدون جیرانی صراحتا به مخاطبش میگوید که اگر برنامهاش را سانسور کنند برنامه را ترک میکند و میرود دنبال فیلمسازیاش یا اینکه به سینما ایدئولوژیک نگاه نمیکند و در مورد سینما مهندسی صحبت میکند. همچنین ابایی ندارد بگوید که اگر یک عدهای که طرفدار سینمای روشنفکری هستند و سینما را وارونه یا سیاسی میبینند، اصلا هفت را نگاه نکنند.
در گفتوگو با پورمحمدی، معاون سیما خودش را پشت چیزی قایم نمیکند و واهمهای ندارد که بگوید همانند برادرش سیگار میکشد و کمتر از او متدین به نظر میرسد و اینکه قرار نیست با برنامه «هفت» ناجی سینما باشد و وقتی مثل فیلم «آذر، شهدخت، پرویز و دیگران» نریشن پخش میشود طنازیهای قلمش را به کار میگیرد تا فضا و لحن صمیمی و بدون واسطهتری با مخاطب برقرار کند و در دیالوگهای درونی با خودش میگوید ساخت سریالی در مورد زندگی انریکو فرمی(سازنده بمب اتم) او را به طمع پذیرش ساخت برنامه «هفت» انداخته.
از اعتقادش به فلسفه وجودی نقد و منتقدین صحبت میکند و بهصراحت میگوید نظر منتقدان اصلا به درد سازندگان فیلم نمیخورد یا اینکه اگر نصف بودجه سینما که صرف پرداخت حقوق کارمندان پرتعداد دستگاههای دولتی میشود، صرف یارانه بلیت سینما میشد سینما رونقی
دو برابری میگرفت.
همه این شواهد حاکی از آن است که افخمی بهدوراز محافظهکاری به دنبال ایجاد یک برنامه مفید و همسو با مخاطب است، هرچند قسمت مصاحبه با مدیر سیما و مدیر شبکه سه نشان داد نیمنگاهی هم به رضایت مدیران دوخته است؛ اما از افخمی میتوان انتظار یک برنامه نقادانه و مفید را داشت.
اما یک جای کار محل مناقشه است. اینکه افخمی به دنبال این است که از «هفت» برنامهای شبیه برنامه «نود» یا «خندوانه» بسازد و به اعتقاد افخمی برنامه «هفت» اگر بخواهد روی سینمای ایران تاثیر بگذارد باید روی ۴٠، ٣٠ میلیون بیننده حساب کند.
اگرچه با یک قسمت از برنامه نمیتوان راجع به این موضوع قضاوت کرد اما باید این را در نظر گرفت که این برنامه پخششده به لحاظ ساختار ارتباطی و روایت افخمی گونهاش در وجه خوشبینانه آن برای مخاطب فرهیخته و فرهنگی جذابیت داشت و این برنامه فاقد المانهایی بود که بتواند به جذب میلیونی مخاطب عام تلویزیون منجر شود چراکه چه به لحاظ ماهیتی و چه به لحاظ فرمی و روایت برای مخاطب عام برنامهریزی نشده بود.
جنجالها و اتفاقهای فوتبالی را نمیتوان با مدیوم سینما مقایسه کرد. یک برنامه نقد و تخصصی حوزه سینما قطعا کشش جذب مخاطب میلیونی را نخواهد داشت مگر اینکه جریانی از ستارگان و سلبریتیها خط اصلی برنامه را در دست بگیرند که دیگر این کار از افخمی و حمید گودرزی ساخته نیست؛ شاید با بهرام رادان یا محمدرضا گلزار این اتفاق بیفتد که در آن صورت هفتی در کار نخواهد بود! پس آقای افخمی لطفا مخاطب هدف خود را دقیق انتخاب کنید و برای او برنامهریزی کنید چراکه در این کار موفقتر خواهید بود.