ملت ایران: گرایش دنیا به سمت ابزارهای لمسی است و از آنجایی که سیستم عامل مایکروسافت بیش از ۹۰٪ از کامپیوترهای شخصی(پیسی) را در تسخیر خود دارد، میشود حدس زد که سیستم عامل لمسی اکثر ما در آینده هم ویندوز ۸ باشد. ولی آن چند صد میلیون مانیتور غیر لمسی که هم اکنون بر روی لپتاپها و دسکتاپها در سرتاسر دنیا هستند چه؟ سرنوشت آنها چه میشود؟
اگر شما هم این پرسش را در سر دارید، در ادامه مطلب با ما همراه شوید. پاسخ در سه کلمه خلاصه میشود: کینکت برای ویندوز.
مقدمه
مایکروسافت در هفتهای که گذشت اظهار داشت که «کینکت برای ویندوز»(نسخهای تقریباً متفاوت از کینکت برای Xbox) هم توسط خود ویندوز ۸ پشتیبانی خواهد شد و هم توسط ابزارهای توسعه مایکروسافت، یعنی NET ۴.۵. و ویژوال استودیو. تاریخ عرضه آن نیز ۱۷ مهر خواهد بود. کاربران میتوانند کینکت برای ویندوز را با قیمت ۱۴۹ به طور مستقیم از مایکروسافت بخرند(۱۰۰ دلار کمتر از قیمت اصلی) ولی باید صبر کنند تا نرمافزارهای قابل استفاده با کینکت در قالب NET. و ویژوال استودیو نوشته شوند.
کینکت اصلیترین جز تحقق بخشیدن به مفهومی است که مایکروسافت به آن " رابط کاربری طبیعی "(NUI مخفف Natural User Interface) میگوید. به قول استیو بالمر: «جایی که تکنولوژی یکجورهایی محو میشود.»
بسیاری از مصرفکنندگان - و تقریباً همه بازیخورها - با کاربرد کینکت برای Xbox آشنا هستند، جایی که مجموعه دوربینهای فرو سرخ(InfraRed) و میکروفونهای حذف کنندهٔ نویز در حقیقت کاربران را " میبینند " و میتوانند حرکت دست را به عنوان ضربه با راکت تنیس، یا ضربه پا را به عنوان شوت به سمت دروازه تفسیر و شبیهسازی کنند. بنابراین کینکت میتواند تشخیص دهد که کاربر کجا " حضور " دارد و سپس ژستهای حرکتی او را به دستورهای کنترلی تبدیل کند.
کینکت برای Xbox قادر است حرکاتی در فاصله چند متر را تشخیص دهد حال آنکه کاربرد کینکت برای استفاده با کامپیوتر شخصی به حدود ۵۰ سانتیمتر محدود خواهد بود. پس در اینجا قاعده بازی عوض میشود.
کینکت برای کامپیوتر شخصی
حالا به لطف تکنولوژیهای مایکروسافت واقعاً وسیلهای وجود دارد که میتواند در سناریوی کامپیوترهای شخصی(به خصوص رومیزی) نقش اول را بازی کند و کمی تا قسمتی حس و حال فیلم " گزارش اقلیت " را به زندگی ما بدهد. در اینجا است که ویندوز از بند مانیتور شما رها میشود. میتوانید در خانه و یا در محل کار، سنسور کینکت را بالای مانیتور نصب کنید و در محیطِ نرمافزارها از بند ماوس رها شوید.
کسانی که گریزی جز استفاده از چند مانیتور برای کار خود ندارند نیز نفع زیادی میبرند، همینطور کسانی که باید روی اشیاء مجازی کار کنند نیز کینکت را دوست خواهند داشت.
اما یک پرسش به وجود میآید و آن این است که وقتی ویندوز ۸ بر اساس رابط لمسی ساخته شده، ما چه نیازی خواهیم داشت به کینکت؟ پاسخ در دو کلمه است: کاربردپذیری و زیباییشناسی.
ژستها در مقابل قابلیت لمسی
آنچه که ما در قالب رابط لمسی کامپیوتر میشناسیم، تفاوت چندانی با رابط گرافیکی و کار با کیبورد و ماوس ندارد. به خصوص در مورد وارد کردن دادهها، رابط لمسی به سادگی بیشتری منجر نشده و این همان جایی است که ژستهای حرکتی کاربرد و اثری فراتر از لمسِ صرف خواهند داشت.
جدای از سختی وارد کردن دادهها، در رابط کاربری ویندوز ۸ شما با لمس کردن مدام در حال کثیف کردن مانیتور خود هستید. و این فقط باعثدردسر است. چرا ما این رابط جدید و زیبا را داشته باشیم ولی به هنگام استفاده صحیح از آن مجبور باشیم مدام کثیفش کنیم؟ پس در اینجا، رابط جدید مبتنی بر ژستهای حرکتی، لزوماً قرار نیست یک چیز ممتاز و جدید باشد: بلکه یک راه اضافه برای تعامل با کامپیوترها است.
یکی از نقاط ضعف کینکت که آن را از این حیطه عقب نگه داشته، رزولوشن پایین آن است. در فاصله معمولی، سنسور با صحت ۹۰٪ میتواند بفهمد که کاربر مرد است یا زن. ولی این فاصله برای تشخیص حالات چهره، یا غم و شادی توسط کینکت، خیلی دور به حساب میآید.
هنوز باید منتظر ماند تا یک برنامه فوقالعاده از راه برسد و کینکت برای ویندوز را با موفقیت از مسیر توسعه عبور دهد تا تبدیل به وسیلهای آماده به کار شود. یکی از کارشناسان میگوید که مایکروسافت برای استفاده از جسجرها در محیط آفیس، تلاشی همراه با شکست را پشت سر گذاشته ولی از آن زمان به بعد تصمیم گرفته تا به نبوغ توسعهدهندگان برای پیش رَوی در این مسیر اعتماد کند و اولین جایی که قصد ورود به آن را دارد محیط تبلیغات است.
آگهیهای تعاملی: اولین بازار کینکت برای ویندوز
مایکروسافت کینکت برای ویندوز را در ابتدای سال میلادی(بیش از ۸ ماه قبل) معرفی کرد، در آنجا بود که استیو بالمر گفت که کمپانیاش با United Health Group، تویوتا، تلفونیکا، ماتل و امریکن اکسپرس مشارکت خواهد کرد. نه، شما کینکت را در تویوتا کمری نخواهید دید، بلکه تبلیغاتچیها از آن استفاده خواهند کرد.
تا امروز ارائه تبلیغات تعاملی با استفاده از کینکت، در اصل تنها کاربردی است که مایکروسافت و شرکایش رونمایی کردهاند و به نظر میرسد که تعامل بدون لمس به خوبی خودش را در بازار تبلیغات جا خواهد انداخت. گروه تبلیغاتی IdentityMine با نیسان همکاری کرده تا یک تور نمایش داخل خودرو را با استفاده از کینکت طراحی کند. در نمایشگاه خودروی شیکاگو این اپلیکیشن که با استفاده از SDK کینکت برای ویندوز طراحی شده بود به نمایش در آمد. در این اپلیکیشن که برای نیسان مدل Pathfinder SUV طراحی شده، هدف آشنا کردن مشتریان با خودرو - قبل از عرضه فیزیکی آن به نمایشگاهها - است. این اپلیکیشن به مشتریان احتمالی امکان میدهد که با استفاده از ژستهای حرکتی و دستورات صوتی به صورت مجازی وارد خودرو شده، صندلیها را تغییر وضعیت دهند یا درها را باز کنند و در خودرو گشت بزنند.
مدیر بازاریابی نیسان در امریکای شمالی میگوید: «این اپلیکیشن از بابت نحوه تأثیرگذاری روی مشتریان، بازی را عوض میکند. این یک ابزار قبل از فروش است که پتانسیل دگرگون کردن تجربه کار نمایشگاهدارها را دارد.»
یکی از صاحب نظران در باره " رابط کاربری حرکتی " میگوید که تکنولوژی کینکت برای ویندوز نیازمند سه ویژگی کلیدی است تا بتواند در بازار پیسی و همینطور تبلیغات در خرده فروشیها مؤثر واقع شود:
۱. تشخیص حرکت انگشتها که استارتآپی به نام Leap Motion معتقد است میتوان به آن دست یافت.
۲. تشخیص حالت چهره برای فهمیدن اینکه کاربر در حین تماشای تبلیغ خندان است یا اخم کرده.
۳. مجموعهای از ژستها که به صورت عمومی(مثل " نیشگون گرفتن برای زوم " در رابط لمسی تبلتها و تلفنهای هوشمند) قابل فهم باشند.
آینده کینکت شاید ادغام شدن " ژستهای حرکتی " با " واقعیت افزوده " باشد. جایی که کاربران بتوانند اطلاعات را روی تلفن هوشمند و گوگل گلس دریافت کرده و با ویترین فروشگاههایی که نمایشگرهای آنها مجهز به سنسور کینکت است تعامل کنند. شاید گام بعدی پوشیدن مجازی لباسها در لباسفروشیها باشد، که البته خیلیها در راه اجرای آن شکست خوردهاند. و احتمالاً در آخر، مقصد کینکتها کامپیوترهای رومیزی ما خواهد بود.
نارنجی