با افزایش امیدواریها نسبت به تحقق و اعلام رسمی توافق برجام تا چند ساعت آینده، اینک نگاهها به وین دوخته شده است جایی که انتظار می رود ظریف و کری و موگرینی دور هم بنشینند و پس از شنیدن گزارش نهایی آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد توقف بخشی از فعالیتهای هسته ایران، آغاز توافق برجام را به جهانیان اعلام کنند.
در ایران نیز چشمها به شاخص کل بازار سهام دوخته شده است شاخصی که در پایان معاملات امروز کولاک کرد و با افزایش ناباورانه 1344 واحدی، توانست ضمن در هم کوبیدن مقاومت فروشندگان سهام در کانال 64 هزار واحدی، چنان پیشتازی کند و سدهای مقاومتی را در هم بکوبد که کسی قادر به مهار آن نبود . عقب نشینی فروشندگان سهام نیز دیدنی بود چرا که مرتبأ گام به پس می نهادند و مغلوب هجومهای بی امان خریداران در اکثر نمادهای فعال بازار بودند. و اما شاخص کل در نیمه دوم وقت معاملات با یورشی سهمگین تر،قصد تصرف کانال مهم 65 هزار واحدی را داشت و تحت تأثیر انگیزه های مثبت و فزاینده خریداران و مدافعان بازار،توانس ضمن عبور از نیمه کانال 64 هزار واحدی - تا ارتفاعات 64.860 واحدی نیز نفوذ کند ولی قادر به فتح قله 65 هزار واحدی در پایان معاملات نشد
اینک پس از دو سال سخت و طاقت فرسا و شکننده، بنظر می رسد بار دیگر شاد اوج گیری و رونق بورس هستیم و فضای بورس اوراق بهادار تهران با عِطر خوش رشد قیمتها و شاخصها معطر شده است. با آنکه در چله زمستان و اواخر دی ماه بسر می بریم ولی حال و هوای بورس بهاری است و شمیم خوش و دلچسب افزایش قیمتها و نغمه دلنشین بلبلان خوش الحان، در آن به گوش می رسد. جا دارد از کلیه سپرده گذاران در نظام بانکی و بازار پول که به سود ناچیز 20 درصد در سال، رضایت داده و منابع ارزشمند خود را به بانکها سپرده اند نوید آنرا بدهیم که در بازار بورس غوغایی است و سهامداران شرکتهای بورسی گاهأ سود 20 درصدی سالیانه شما را در 4 روز بدست می آورند!.
و اما ارزش معاملات امروز با احتساب معاملات بلوک و اوراق مشارکتها، افزون بر 769.17 میلیارد تومان بود که معادل 226.12 میلیارد تومان از آن در بخش بورس و مابقی به ارزش 543.05 میلیارد تومان در فرابورس صورت گرفت. شاخص کل نیز با افزایش غیر منتظره 1344 واحدی در ایستگاه 64.860 واحدی خیمه زد و برگ زرین دیگری بر کارنامه افتخارات خود در سال 2016، افزود.
بیشترین تاثیر مثبت در شاخص را نمادهایی چون پارسان، اخابر، تاپیکو ... بجا گذاشتند در حالیکه بیشترین تاثیر منفی در شاخص مدیون نمادهایی چون کگل، فارس، وپست ... بود. بیشترین ارزش معاملات(میلیارد ریال) نیز مربوط به نمادهای وبملت(175)، وتجارت(124)، خبهمن(99) بود. در پایان معاملات نیز شاهد بازگشایی نمادهای ثمسکنح، خمحور، قهکمت،وتوس،وصندوق،فلامی ... و توقف نمادهای وپارس،تپمپی،سدشتح،وصناح، خموتور ... بودیم. از مهمترین شنیده ها و شایعات بازار نیز میتوان به: تعدیل مثبت بیش از 15 درصدی پتروشیمی مبین طی چند روز آینده، تعدیل منفی بیش از 20 درصدی وکادو،تعدیل مثبت بیش از 12.5 درصدی تیپیکو، و جمع آوری حق تقدم های ولصنمح توسط چند حقوقی نام آشنا ... اشاره کرد.
فرجام برجام: شنیده شده پرچم های ایران و گروه ۱+۵ در مقر سازمان ملل متحد در وین چیده شده است. محمد جواد ظریف، علی اکبر صالحی، و عباس عراقچی وارد وین شدهاند. جان کری و فدریکا موگرینی هم عازم وین هستند. انتظار میرود اجرای برجام تا ساعاتی دیگر به طور رسمی آغاز شود: محمد جواد ظریف وزیر خارجه کشورمان صبح روز شنبه در رأس هیات مذاکره کننده هسته ای کشورمان برای حضور در مراسم قرائت بیانیه مشترک اجرای برجام راهی وین شد. محمد جواد ظریف به همراه علی اکبر صالحی و معاونانشان برای شرکت در کنفرانس مطبوعاتی با حضور فدریکا موگرینی رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نماینده 1+5 که قرار است دیگر وزیران خارجه کشورهای گروه 1+5 در آن شرکت داشته باشند به وین سفر کرده و قرار است در این کنفرانس مطبوعاتی، بیانیه مشترک ایران و 1+5 در رابطه با اجرای برجام از سوی ظریف و موگرینی قرائت شود. پس از قرائت بیانیه مشترک اجرای برجام در وین، حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران بلافاصله با مردم گفت وگوی زنده تلویزیونی خواهد داشت. این گفتوگو از برخی شبکه های تلویزیونی از جمله شبکه خبر پخش خواهد شد. اتحادیه اروپا نیز آماده است تا به محض تأیید آژانس مبنی بر اجرای تعهدات توافق اتمی وین از سوی تهران، تحریمهای اقتصادی و مالی مرتبط با برنامه هستهای ایران را رفع کند و در این زمینه کشورهای اروپایی دستورالعملی دقیق را تهیه کردهاند که هماکنون در اختیار هلند، رئیس دورهای اتحادیه اروپاست. منابع دیپلماتیک به خبرگزاری فرانسه گفتهاند که همه مقدمات لازم فراهم آمده تا ۲۸ کشور اتحادیه اروپا به همراه آمریکا و سازمان ملل ، تحریمهای خود علیه ایران را مطابق آنچه در وین بر سر آن توافق شده در «روز موسوم به اجرای برجام» خاتمه دهند. انتظار میرود آژانس بینالمللی انرژی اتمی تا ساعاتی دیگر ، رسماً اجرای این تعهدات از سوی تهران را تأیید کند و پس از آن با انتشار بیانیهای مشترک از سوی محمد جواد ظریف و فدریکا موگرینی، رسماً آنچه در توافق اتمی به عنوان «روز اجرا» از آن یاد شده، اعلام شود.
در بازار طلا و ارز و نفت: در آستانه لغو تحریمهای نفتی ایران، قیمت اکثر شاخصهای معتبر طلای سیاه در بازار جهانی در معاملات منتهی به ۸ ژانویه با سقوط آزاد همراه شده است. بر این اساس در معاملات روز گذشته به دلیل ضعف اقتصاد چین، افزایش ذخیرهسازی نفت در آمریکا و وجود ۱.۵ تا ۲ میلیون بشکه نفت مازاد در بازار، قیمت نفت با بیشترین میزان کاهش در طول ۱۲ سال گذشته تاکنون روبرو شد. در همین حال، پیشبینی میشود شیب سقوط آزاد قیمت بهای طلای سیاه در بازار جهانی در معاملات هفته جاری تندتر شود. از این رو در معاملات روز گذشته جمعه، شاخص برنت دریای شمال با کاهش یک دلار و ۹۴ سنتی و ثبت سقوط ۶.۳ درصدی قیمتی برای نخستین بار در سطوح کمتر از ۲۹ دلار به ازای هر بشکه معامله و بهای نفت برنت دریای شمال در نهایت در سطح ۲۸ دلار و ۹۴ سنت در بازارها دادوستد شد. همچنین قیمت هر بشکه نفت وست تگزاس آمریکا در معاملات روز گذشته با ثبت کاهش یک دلار و ۷۸ سنتی به بشکهای کمتر از ۲۹ دلار و ۴۲ سنت رسید، ضمن آنکه سبد نفتی اوپک هم در محدوده بشکهای ۲۵ دلار خرید و فروش شده است. این در حالی است که قیمت هر بشکه نفت سبک و سنگین صادراتی ایران هم در معاملات منتهی به هشتم ژانویه از گزند سقوط آزاد قیمتها در امان نماند به طوری که هر بشکه نفت سبک صادراتی ایران با ثبت کاهش یک دلار و ۸۵ سنت در محدوده ۲۹ دلار و ۳۵ سنت و بهای هر بشکه نفت خام سنگین صادراتی ایران با ثبت کاهش دو دلار و ۲۳ سنتی در محدوده ۲۶ دلار و ۳۰ سنت به مشتریان عرضه شده است. این در حالی است که همزمان با افزایش ۵۰۰ هزار بشکهای تولید و صادرات روزانه نفت ایران در دوران پساتحریم، پیشبینی میشود بهای نفت هر بشکه نفت خام سبک و به ویژه سنگین صادراتی ایران در معاملات پیشرو حتی تا سطح کمتر از ۲۰ دلار کاهش یابد. برآورد مثبت بازیگران بازارها از اجرای برجام در معاملات امروز با رشد جهشی بازار سهام و تداوم کاهش قیمت دلار و سکه طلا همراه شده است. گرچه این موج خوشبینی در بازار سهام نشانهای از امیدواری به آینده اقتصاد کشور است، اما در بازار ارز نیزکاهش هیجانی نرخها اثرات مطلوبی در پی خواهد داشت. در لحظه گزارش و در ساعت 2 بعد از ظهر، بهای دلار امریکایی به 3600 تومان و هر قطعه سکه طلا به 922 هزار تومان تقلیل یافته است.
بازارهای آسیایی در بحران: شاخص آسیا پاسفیک با کاهش 0.5 درصدی رو به رو شده در حالی که قیمت سهام شرکت های خدمات مالی و بانکی بیشترین تأثیر منفی را در این متغیر داشتند. بازارهای آسیایی در پی افت قیمت نفت به زیر 31 دلار در هر بشکه، با کاهش شاخص ها همراه شدند در حالی که بازار چین شاهد افت قیمت فلزات صنعتی بود، دلار استرالیا روند نزولی را به ثبت رساند و ین ژاپن نیز افزایش قیمت را از آن خود کرد. شاخص آسیا پاسفیک با کاهش 0.5 درصدی رو به رو شد در حالی که قیمت سهام شرکت های خدمات مالی و بانکی بیشترین تأثیر منفی را در این متغیر داشتند. در این بین، شاخص شانگهای در پی کاهش قیمت سهام بانک ها به روند نزولی خود ادامه داد. شاخص آتی اس اند پی کاهش 0.8 درصدی را از آن خود کرد. در بازارهای کالایی نیز، قیمت نفت WTI با کاهش 2.1 درصدی همراه شد در حالی که قیمت مس به روند افزایشی خود ادامه داد. نگرانیها در خصوص سرایت بحران چین به دیگر اقتصادهای دنیا موجب شده است تا صف های فروش سنگین در بازارهای سرمایه ایجاد شود و سهامداران با فروش سهام خود به فکر انباشت نقدینگی باشند. در حالی که این رفتارهای سرمایه گذاری موجب شده است کشورهای تولیدکننده کالاهای اساسی، از استرالیا تا کانادا و هنگ کنگ، همگی با بحران رو به رو شوند. در این بازارها، شاخص شرکت های چینی موجود در بورس هنگ کنگ با کاهش 2.1 درصدی همراه شد در حالی که شانگهای چین سقوط 2.3 درصدی را شاهد بود. در این بین، بانک ها از پذیرش سهام شرکت های موجود در تابلوی بورس شن ژن و شرکت های با سرمایه متوسط سر باز می زنند و مایل به خرید سهام این قبیل شرکت ها نیستند. در بازار ژاپن، شاخص تاپیکس با افت 0.6 درصدی رو به رو شد ، اس اند پی استرالیا نیز 0.3 درصد کاهش داشت، کاسپی کره جنوبی 1.2 درصد منفی شد، شاخص اصلی بورس نیوزلند 0.8 درصد سقوط کرد و بورس تایوان با افزایش 0.5 درصدی شاخص اصلی معاملات را خاتمه داد.
در گروه بانکی: با انتشار اخبار خوش هسته ای و اعلام قریب الوقوع اجرایی شدن توافق برجام،اکثر سهام بانکی رشد قیمتی خوبی را تجربه می کنند. و اما سخنان وزیر اقتصاد در پنجمین همایش سالانه بانکداری الکترونیک در هفته جاری، بهانه دوباره پرداختن به مهمترین مشکل کنونی اقتصاد ایران یعنی تنگنای مالی را فراهم کرد. بر اساس اظهارات دکتر طیب نیا، رفع تنگنای اعتباری نظام بانکی از نان شب هم واجبتر است و بدون حل مشکلات نظام بانکی نمیتوان به رشد پایدار اقتصادی دست پیدا کرد. اشاره وزیر به وضعیت شبکه بانکی کشور بر میگردد که در حال حاضر با مشکلات عمده داخلی مواجه بوده و به همین دلیل از انجام مسوولیت اساسی خود یعنی به جریان انداختن اعتبار در شریان اقتصادی کشور ناتوان است. مطالعه صورتهای مالی نشان میدهد که سهم سایر داراییها در ترازنامه برخی بانکهای بزرگ از یکچهارم کل داراییها فراتر رفته است؛ داراییهایی که عمدتا به وثایق تملیکی، سرمایهگذاریها و مطالبات معوق و مشکوک الوصول اختصاص دارد. نتیجه این وضعیت، عدم بازدهی کافی در سمت راست ترازنامه بانکها (داراییها) متناسب با هزینه سمت چپ (سپردههای بانکی) است. به همین دلیل، برخی بانکها که از این لحاظ در تنگنای بیشتری به سر میبرند با افزایش نقدینه خواهی و جذب سپردههای جدید با نرخ بالا در حال به تعویق انداختن مشکل از طریق پرداخت هزینه سپردهها با پول جدید هستند. تاکید وزیر اقتصاد از آن جهت حائز اهمیت است که در غیاب حل این مشکل، نرخهای سود در شبکه بانکی متناسب با تورم پایین نخواهد آمد و با بالا ماندن هزینه تامین مالی، عملا انگیزه سرمایهگذاری و رونق اقتصادی نیز محدود میشود. انتظار میرود با اجرایی شدن توافق هستهای، حل این مساله بنیادین از طریق اجرای یک برنامه جامع تجدید ساختار نظام بانکی در اولویت سکانداران اقتصادی کشور قرار گیرد.
شاخص قیمت جهانی کالا : این شاخص مهم که توسط سایت خبری بلومبرگ تولید میشود، این هفته با کاهش بیش از 2 درصدی مواجه شد و در سطح کمتر از 75 واحد نوسان کرد. به این ترتیب متوسط افت قیمت کالاها در یک سال اخیر از 25 درصد و در پنج سال اخیر از 55 درصد فراتر رفته است. اهمیت این اتفاق وقتی بیشتر روشن میشود که به مقایسه تاریخی این شاخص توجه شود. بر این اساس، با افت هفته جاری، شاخص مزبور در سطحی بیش از یک درصد کمتر از کف قبلی این شاخص (در سال 1999 میلادی) قرار گرفته است. بنابراین، با از دست رفتن یک حمایت تاریخی مهم، امکان تداوم افت قیمت کالاها بهعنوان یک سناریوی احتمالی مطرح شده است. این فرضیه به ویژه با مطالعه وضعیت چین تقویت میشود؛ جایی که شدت خروج سرمایه و سقوط بازار سهام، سیاستگذاران اقتصادی را با چالش عمدهای مواجه کرده است. تنها در ماه گذشته میلادی، ذخایر خارجی این کشور بیش از 100 میلیارد دلار کاهش یافته که نشان از فروش گسترده ارز توسط بانک مرکزی به منظور کنترل روند تضعیف یوآن دارد؛ اقدامی که در بازار داخلی منجر به انقباض پولی و افزایش ناگهانی نرخ بهره بین بانکی شده است. آنچه از مجموع شرایط پیدا است اینکه مشکلات اقتصادی چین پس از مدتها پنهان ماندن زیر سایه سیاستهای فوق انبساطی در حال پدیدار شدن است و این مساله میتواند تهدیدی پایدار برای روند قیمت کالاها به ویژه در بخش محصولات معدنی، فلزی و تا حدی پتروشیمی باشد. به این ترتیب ضرورت دارد تا فعالان بورس تهران نسبت به بروز این ریسک عمده در عرصه اقتصاد جهانی هوشیار باشند و آثار آن را در تصمیمات سرمایهگذاری خود مد نظر قرار دهند.
پیش بینی بازار یکشنبه 27 دی ماه 94 : بازار سهام پر نوسان ایران از شروع سالجاری میلادی در مسیر رشد قرار گرفته و سطح عمومی قیمتها و شاخصها با شیب تندی در حال افزایش است. صنایع وابسته به لغو تحریمها از جمله بانکداری، پیمانکاری و تجهیزات،حمل و نقل، خودرویی ... بار عمده رشد شاخص را به دوش می کشند در حالی که سهام وابسته به قیمتهای جهانی، شرایط ضعیفتری را دنبال می کنند. حرکت جاری بازار هرچند با رشد بیش از 100 درصدی ارزش معاملات نسبت به روزهای راکد پاییز همراه بوده اما دقت در رفتار سرمایهگذاران از احتیاط نسبی خریداران حقوقی ولی بی پروایی و هیجان زدگی خریداران حقیقی حکایت دارد. این رفتار از آنجا نشات میگیرد که در دفعات قبلی مواجهه با اخبار خوش هستهای( نظیر فروردین و تیر ماه سالجاری)، بازار سهام هر دفعه پیش از تحقق خبر خوش، با روند مثبت و پس از آن با افت نسبتا شدیدی رو به رو شده است. تفاوت تجربه جاری در آن است که در روزهای آینده تحریمها بهصورت واقعی از عرصه اقتصادی حذف میشود حال آنکه در تجربیات قبلی، تنها آثار روانی اخبار سیاسی بر بازار تاثیر میگزارد. لذا سرمایهگذاران امیدوارند با پدیدار شدن آثار عملی رفع تحریمها، رونقی پایدار و خروج از رکود مزمن فعلی، به اقتصاد و بازارهای مالی ایران از جمله بازار سهام تهران بازگردد.